Merhaba, bugün bir yönetici olarak değil bir üye olarak sorunumu danışmak istiyorum. (Hep başkasına değil ya azıcık da bize ) Yaklaşık 2,5 yıldır gül gibi geçindiğimiz, disk biçimlendirmeyi bana unutturan güzelim Archlinux sistemim en sonunda çöktü. Cumali ağabeyimin önerisine rağmen yine de Archlinux kurulumu yapmaya karar verdim. Kıymetli ağabeyim Manjaro Linux' a bir şans vermemi önermişti sağ olsun. Ancak, son 2 yıl içerisinde Archlinux o kadar büyük değişim geçirdi ki kısıtlı zamanıma rağmen kurulum aşamalarını yeniden tanımak adına işe giriştim. Yaklaşık beş gündür Archlinux' u kurmakla uğraşıyorum. (Günde 15 dk. yetmiyor tabii.) Nihayet, her şey halloldu. Efendim, Xorg, KDE falan kurdum. Catalyst-test paketi yine Xorg < 1.4 gerektirdiği için bu kez açık kaynak kodlu xf86-video-ati sürücüsüne şans vermek istedim. Neticede benim için bu bilgisayarda oyun oynamak yılın sadece 1 ayı mümkün.
Neyse, lafı fazla uzatmayayım. Bu girizgahtan sonra, sorunum şu: Bilgisayarı yeniden başlattığımda KMS devreye girdiği an tüm ekran kayıyor. TTY komut satırlarında bile simsiyah bir ekran var. Daha doğrusu, tty kullanıcı giriş ekranı ekranın en üstünde, harflerin sadece alt kısımları görünecek biçimde titreşerek duruyor. Okumak veya yazmak mümkün değil. KMS' yi grub satırında "nomodeset" ile devredışı bıraktığımda ise TTY ekranı düzgün görüntüleniyor ancak bu sefer Xorg, ekran bulunamadı "No screen" hatası ile başlamayı reddediyor.
Bildiğim ve ArchWiki ile forumlardan okuduğum kadarıyla açık kaynaklı sürücüyü kullandığımızda bir yapılandırma dosyasına (ne xorg.conf ne de xorg.conf.d/) gerek yok. Ancak, iş benim ekran kartına gelince karışıyor.
Oysa, yeni aldığım anakartta tümleşik HD45... (tam hatırlayamıyorum.) ekran kartı hiç bir ayar yapmadan çalışıyor. Sorun HD6850 ekran kartı ve sürücü. Gelelim can alıcı soruya:
Benzer bir durumla karşılaşan var mı? Sorunu nasıl çözdünüz?