Arch Linux Türkiye Forum

Gönderen Konu: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum  (Okunma sayısı 13149 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« : 05 Ağustos 2012 - 00:51:57 »
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.092
  • Karma: +0/-0
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2012 - 02:23:12 »
Ellerine sağlık, çıktı almak için de gayet hoş olmuş.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2012 - 02:35:44 »
Teşekkür ederim bu güzel yorum için. :)





Düzenleme: ana makinada kurulu olan sistemde de sıfırdan kurduğum gibi rc.conf'taki daemons hariç herşeyi silip yeni konfigürasyona göre uydurdum, eskisi gibi herşey tıkırında. rc.conf daha kolaydı ama böylesi daha iyi diyorlar alışacağız. :) Sonuç olarak sıfır kurulum yapmayanlara da tavsiyem yeni konfigürasyona geçin alışın şimdiden. rc.conf'un işi her an bitebilir.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı Rbbt

  • Newbie
  • *
  • İleti: 256
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2012 - 11:45:41 »
Eline sağlık Hasan. Ben genelde sadece kök ve swap için yer ayırıyorum şu ana kadar boot ve home için yer ayırmamıştım, buna gerek var mı? Bir de swap alanı ayırmamışsınız eğer swap için alan ayırırsak onuda bağlayıp mnt altında bir dizin mi oluşturmamız gerekecek?
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı stratovarius

  • Newbie
  • *
  • İleti: 75
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #4 : 05 Ağustos 2012 - 12:41:10 »
Kod: [Seç]
mkswap /dev/sdax

swapon /dev/sdax


x yerine swap için kullandığınız hdd bölüm numarısını yazınız.



Bu işlemler yeterli olucaktır. Bir önceki cdde swap ile ilgili ufak bir bug mevcuttu. Fstab düzenleme komutundan sonra swap listeye düzgün olarak eklenmiyor.


Kod: [Seç]
genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab




Bu işlemden sonra ;


Kod: [Seç]
nano /mnt/etc/fstab


Fstab dosyanızı kontrol ediniz , şayet swap ile ilgili yanlış bir girdi mevcutsa basitce aşağıdaki gibi ekleyebilirsiniz.


Kod: [Seç]
/dev/sda2 swap swap defaults 0 0


@Rbbt boot ve home dizinlerini ayrı yapmak size kalmış bir işlemdir.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı Rbbt

  • Newbie
  • *
  • İleti: 256
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #5 : 05 Ağustos 2012 - 16:45:31 »
Teşekkürler @stratovarius. VirtualBox ile bir deneme yaptım her şey oldu ama giriş yapamadım çünkü ekran kartını tanıtamadım bir türlü, umarım ana makineye kurarken sıkıntı çıkarmaz (:
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı stratovarius

  • Newbie
  • *
  • İleti: 75
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #6 : 05 Ağustos 2012 - 17:20:19 »
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #7 : 05 Ağustos 2012 - 20:46:55 »
@Rbbt, Virtualbox için xf86-video-vesa sürücüsünü kurmalısın. Ayrıca virtualbox-additions-archlinux ve virtualbox-additions-modules paketlerini de kurup sonrasında /etc/modules-load.d/ dizini içerisinde vboxsf.conf vboxvideo.conf ve vboxguest.conf dosyaları oluşturmalısın. Bu dosyaların içeriğinde modül ismi yazacak sadece. (Artık modüller böyle yükleniyor rc.conf'taki modules desteği her an kalkabilir.)



@stratovarius, swap anlatımı için teşekkürler. Benim swapla işim yok o yüzden anlatımlarımda kullanmadığım denemediğim birşeyi eklemiyorum.



Bu arada swap için disk bölümü ayırmaya gerek olmadığını, Windows'ta nasıl pagefile.sys varsa bizde de aynı imkanın olduğunu ve  swap olarak istediğimiz boyutta bir dosya ayarlayıp kullanabileceğimizi hatırlatmak isterim. Bu nedenle swap için bölüm ayırmaya sıcak bakmıyorum. Kullanacak olursam tercihim dosya şeklinde kullanmak olur.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı stratovarius

  • Newbie
  • *
  • İleti: 75
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #8 : 05 Ağustos 2012 - 20:53:45 »
Yeni modul uygulamasını ben pek sevemedim :D O yüzden biraz kolayıma gelen başka yöntem denedim. Alternatif olarak eklim ;


Kod: [Seç]
nano /etc/mkinitcpio.conf


Dosya içerisindeki modules satırına kullanmak istediğim modulleri ekledim.



Örn;


Kod: [Seç]
MODULES="intel_agp fglrx acpi-cpufreq cpufreq_powersave cpufreq_conservative coretemp"


Sonra bu modullerin tanınması için ;


Kod: [Seç]
mkinitcpio -p linux


Linux imaj dosyası baştan oluşturulurken konsolda hata veriyor mu kontrol etmenizde fayda var.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #9 : 05 Ağustos 2012 - 20:57:11 »
Bahsettiğin şekilde çekirdeği bu modüllerle derlediği için her zaman iyi olmayabilir. Mesela ben ekran parlaklığını nvidiabl ile ayarlıyorum. Sorun şu ki bu modül X'ten önce başlarsa parlaklığı değiştiremiyor, X açıkkan çalışmaya başlaması lazım. Ben de o nedenle X açıldıktan sonra başlaması için açılış programlarına "modprobe nvidiabl &" şeklinde ekledim. Eğer çekirdeğe entegre edersem bir işime yaramaz mesela. Ama bu uç bir örnek tabi. Asıl sorunlar her modül yüklemeden sonra çekirdeği mi derleyeceğiz, her modül çıkaracağımızda çekirdeği mi derleyeceğiz. :) Üstelik riskli bir işlem, dediğin gibi hata verebilir.



Ha bu kadar açıklamayı niye yazdım. Ellerine sağlık paylaşım güzel ama kendine güvenmeyen denemesin. :D
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.092
  • Karma: +0/-0
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #10 : 05 Ağustos 2012 - 21:24:52 »
Gündüz saatlerinde kurulum yaptım.

Catalyst Control Center' da küçük/önemsiz bir hata dışında sorun yok.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı Rbbt

  • Newbie
  • *
  • İleti: 256
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #11 : 05 Ağustos 2012 - 21:35:18 »
Virtualboxla pek işim olmadığı için uğraşmadım sadece kurulum adımlarını denemek için kullandım onlarda da sorun çıkmadı. Bu kurulum şekli bana daha kolay ve kısa gibi geldi (:  

Bakalım yarın işe gitmezsek sıfırdan bir kurulum yapmayı düşünüyorum (:
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #12 : 06 Ağustos 2012 - 04:04:39 »
Alıntı yapılan: "Rbbt"
Bakalım yarın işe gitmezsek sıfırdan bir kurulum yapmayı düşünüyorum (:

İş dedin de benim yarın staj var 2-3 saat uyuyup gideceğim hem de oruçlu olacağım. İnşallah yüklenmezler bana :P
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
  • Karma: +1/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #13 : 06 Ağustos 2012 - 04:07:16 »
ALLAH yardımcın olsun @hsngrms.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #14 : 06 Ağustos 2012 - 04:07:46 »
Allah razı olsun abi.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı stratovarius

  • Newbie
  • *
  • İleti: 75
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #15 : 10 Ağustos 2012 - 19:25:50 »
Eline sağlık bugün direkt anlatımla yaptım kurulumu. Ufak bir sorun var belirtmekte fayda var;


Kod: [Seç]
14. pacman -Sy os-prober mtools




Bu şekilde kurulum ne yazıkki sisteme değil , oluşan sanal sisteme olmakta bu yüzden osprober çalışmamakta.



Bu aşamayı  'pacstrap /mnt'  şeklinde vermek iyi olabilir, veya chroot aşamasından sonraya alınadabilir.



Bunun dışında sorunum olmadı, önemli bir sorun değil sonuçta sonradan osproberı kurup grubu yeniden oluşturdum sadece :D
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.092
  • Karma: +0/-0
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #16 : 10 Ağustos 2012 - 20:29:44 »
Güle güle kullan  @stratovarius
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #17 : 10 Ağustos 2012 - 23:23:25 »
@stratovarius



Güzel bir detayı yakalamışsın teşekkür ederim düzenledim anlatımı :)

Grub'u yazdırmadan önceki kısıma (26. adıma) aldım bütünlük olması açısından. :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı Yusufsan21

  • İleti: 10
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #18 : 11 Ağustos 2012 - 02:04:01 »
Hayırlı uğurlu olsun, kimse kuramıyordu zaten artık hiç kimse kuramaz :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »
İnsanlar ikiye ayrılır: Bilginler ve öğrenenler; diğerlerinde hayır yoktur.

Çevrimdışı hsngrms

  • İleti: 1.707
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #19 : 11 Ağustos 2012 - 02:10:34 »
Anlatımın çıktısını alıp denediniz mi yorum yapmadan önce? :D
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı doctur

  • Newbie
  • *
  • İleti: 55
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #20 : 11 Ağustos 2012 - 15:19:39 »
19. nano /etc/locale.gen

aşamasında nasıl bir ayar yapılacağı belirtilmemiş.Eski kurulumda olduğu gibi mi ayar yapılacak?



Ayrıca grub menüsünde windows  seçeneği kayboldu.Bu defa hard diskimde kurulu olan diğer bir dağıtımı(linux mint 13) kullanarak grubu yeniden kurduğumda ise bu kez grub menüsünde arch yok oldu.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.092
  • Karma: +0/-0
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #21 : 11 Ağustos 2012 - 15:33:57 »
@doctur,

Herhangi bir dağıtımda önyükleyicide (grub) yer almayan bir dağıtım görürsek şu yolu izleyebiliriz.

Masaüstüne geliriz ve eklenmeyen dağıtımın bulunduğu bölümü nautilus veya dolphin vs. bir dosya tarayıcısında bağlarız.



Ardından uçbirimde önyükleyici güncelleme komutunu yürütürüz:



Arch Linux:

#
Kod: [Seç]
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg


Debian/Ubuntu:
Kod: [Seç]
sudo update-grub


Yeniden başlattığımızda sorun ortadan kalkmış olacaktır.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı stratovarius

  • Newbie
  • *
  • İleti: 75
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #22 : 11 Ağustos 2012 - 15:37:31 »
Kod: [Seç]
nano /etc/locale.gen


Kod: [Seç]
en_US.UTF-8 UTF-8
en_US ISO-8859-1
tr_TR.UTF-8 UTF-8
tr_TR ISO-8859-9


Bu şekilde olması gerekiyor. Zaten dosyanın içinde gerekli açıklama İngilizce mevcut.



os-prober kurulumu , kurulu değilse kurulumu yaparak decent'in önerdiği gibi grub dosyanızı oluşturunuz.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı doctur

  • Newbie
  • *
  • İleti: 55
  • Karma: +0/-0
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #23 : 11 Ağustos 2012 - 15:42:49 »
@decent

Bende bunu söylüyorum zaten.

Gerek linux mint gerekse debianda
Kod: [Seç]
sudo update-grub
komutundan sonra grub menüsüne window gelirken arch kayboluyor.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.092
  • Karma: +0/-0
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Re: 2012.08.04 Kalıbından Kurulum
« Yanıtla #24 : 11 Ağustos 2012 - 15:52:02 »
@doctur,

Mint açık iken Nautilus' u aç ve sol taraftan Arch' ın bulunduğu bölüme tıkla, yani disk bölümü bağlansın.

Ardından
Kod: [Seç]
sudo update-grub


Zaten eklenip eklenmediğini o anda görürsün.



Arch açık iken de tersi geçerli.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »