Haberler

Gönderen Konu: [Çözüldü]Programları Root Girişi Yapmadan Açabilmek  (Okunma sayısı 276 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 41
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Arkadaşlar ben bazı programları Root girişi yapmadan çalıştıramıyorum, hatta bazıları açılsa bile düzgün bir şekilde işlemiyor. Örneğin; Şimdi ihtiyacım yok ama Hamachi böyleydi, mesela şu an da tcpdump aynı şekilde Root olarak girmeden çalışmıyor. Ben bu tür programları nasıl normal kullanıcı ile çalıştırabilirim? Her seferinde program önüne sudo komutunu yazmak istemiyorum. Böyle bir şey mümkün mü?


Arkadaşlar ek olarak bir şey daha sormak istiyorum; Ben bazı terminal tabanlı programları obmenu'ye nasıl ekleyebilirim? Örneğin Irssi, Vim Editör gibi programların adını obmenu'ye girip execute bölümüne çalıştırma komutunu girsem dahi, obmenu'den tıklayınca açılmıyor, illa ki terminali açıp yazıp öyle çalıştırmam lazım. Bunun bir çözümü var mıdır?
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2018 - 23:12:26 Gönderen: Elephant Man »



Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2018 - 14:49:43
Sorunların çözümsüz degil. İsterseniz sudo yüklümü buna bakalım önce.

Kod: [Seç]
#pacman -Q sudo


Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 41
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Yanıtla #2 : 17 Mayıs 2018 - 15:01:35

Tabi buyrun;

Kod: [Seç]
[root@commodore64 totoro]# pacman -Q sudo
sudo 1.8.23-1
[root@commodore64 totoro]#



Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Yanıtla #3 : 17 Mayıs 2018 - 15:21:08
Sisteminde sudo yüklü imiş. Şimdide sudoers dosyasında ufak bir degişiklik yapalım. Uçbirimi açıp root olun.

Kod: [Seç]
#nano /etc/sudoers

komutunu uygulayın. Açılan pencerede  %wheel ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL satırını bulup önündeki diyez işaretini kaldırıp kaydedin ve kapatın.

Birde root ALL=(ALL) ALL satırını bulup önünde diyez varsa kaldırın. Yoksa bir alt satıra geçip kullanıcı isminizi yazın ve kaydedin. Öte yandan uygulamaların menüye otomatik olarak işlendigi obmenugenerator kullanılan openbox ortamını gözden geçirin.



Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 41
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Yanıtla #4 : 17 Mayıs 2018 - 15:39:24
Kod: [Seç]
[totoro@commodore64 ~]$ tcpdump
tcpdump: enp2s0: You don't have permission to capture on that device
(socket: Operation not permitted)
[totoro@commodore64 ~]$


Yine aynı uyarıyı veriyor , sadece root girişi yaparsam çalıştırıyor



Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Yanıtla #5 : 17 Mayıs 2018 - 16:38:46
Şimdi siz terminalden

Kod: [Seç]
$ sudo tcpdump
komutu verdiginizde çalışmıyormu? Ben parola girmeden sadece uygulamanın başına sudo ekleyerek çalıştırıyorum.


Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 41
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Yanıtla #6 : 17 Mayıs 2018 - 16:47:13
Şimdi siz terminalden

Kod: [Seç]
$ sudo tcpdump
komutu verdiginizde çalışmıyormu? Ben parola girmeden sadece uygulamanın başına sudo ekleyerek çalıştırıyorum.
Pardon öyle oluyor, aslını sorarsanız ben şunu demek istemiştim. Mesela ben "pcmanfm" yazarak dosya yöneticisimi açabiliyorum sudo yazmama gerek yok, fakat tcpdump'ta durum öyle değil, başına sudo komutu eklemeden çalışmıyor. şifresiz değil de sudo yazmadan direkt kullanıcı olarak programı çalıştırma imkanımız yok mu? Bu arada çabalarınız için teşekkürler.
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2018 - 16:51:14 Gönderen: Elephant Man »



Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #7 : 18 Mayıs 2018 - 19:11:04
...

Arkadaşlar ek olarak bir şey daha sormak istiyorum; Ben bazı terminal tabanlı programları obmenu'ye nasıl ekleyebilirim? Örneğin Irssi, Vim Editör gibi programların adını obmenu'ye girip execute bölümüne çalıştırma komutunu girsem dahi, obmenu'den tıklayınca açılmıyor, illa ki terminali açıp yazıp öyle çalıştırmam lazım. Bunun bir çözümü var mıdır?
Önce hangi uçbirim uygulamasını kullanacağınızı belirleyin; örneğimizde terminator kullanılmıştır.
Kod: [Seç]
# pacman -S terminator

Openbox menüsü için kullanacağın örnek komutlar da şöyle olabilir:
Kod: [Seç]
terminator -x inxi -F
Kod: [Seç]
terminator -x free -mvs.

Şablon şu:
Kod: [Seç]
terminator -x [komut ve varsa parametresi]


Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 41
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Yanıtla #8 : 18 Mayıs 2018 - 23:11:31
İlginiz için çok teşekkür ederim öyle olmadı ama benzer bir yolla sorunu çözdüm. Ben XTerm kullanıyorum ve obmenu'ye girip execute bölümlerine Vim Editör için "xterm vim", Irssi için "xterm irssi" yazınca sorun çözüldü fakat Wireshark ve tcpdump gibi yazılımları rootsuz açmanın bir yolunu bulamadım. Videolarını izlediğim kişiler bile root girişi yaptıktan sonra bu programı kullanıyor, sanırım bunun benim söylediğim gibi bir yolu yok. Değerli çabalarınız ve verdiğiniz fikirlerden dolayı ikinize de teşekkür ederim. İyi ki varsınız, açtığım konular biraz absürtse affola, elimden geldiği kadar konu açmamaya, yabancı dilimin ve beynimin yettiği kadarıyla problemleri çözmeye uğraşıyorum. Teşekkürler.



Çevrimdışı WarGasm

  • Newbie
  • *
  • İleti: 15
  • Keep It Simple Sexy!
    • Arch Linux
  • Dağıtım: Arch Linux 4.xx.x-x-zen
  • Sürüm: Rolling Release
  • Ekran Kartı: ATI
Yanıtla #9 : 19 Mayıs 2018 - 21:14:59
Wireshark ve tcpdump gibi yazılımları rootsuz açmanın bir yolunu bulamadım. Videolarını izlediğim kişiler bile root girişi yaptıktan sonra bu programı kullanıyor, sanırım bunun benim söylediğim gibi bir yolu yok.

Alıntı
Be careful, that this will allow everybody from the group pcap to manipulate network interfaces and read raw packets!
Uyarısına binaen yönetici olarak çalıştırılması gerekiyor bahsedilen programların. Yine de yapmak istiyorsanız bir yöntem buldum;
Öncelikle capture grubu oluşturup kendinizi bu gruba ekleyin;
Kod: [Seç]
sudo groupadd pcap sudo usermod -a -G pcap $USER
tcpdump'un grubunu değiştirip gerekli izinleri verin;

Kod: [Seç]
sudo chgrp pcap /usr/sbin/tcpdump sudo chmod 750 /usr/sbin/tcpdump
Son olarak setcap kullanıp tcpdump'a gereken yetkiyi verin;

Kod: [Seç]
sudo setcap cap_net_raw,cap_net_admin=eip /usr/sbin/tcpdump
Not: Ben bahsettiğiniz programları kullanmıyorum, bu yöntemi de denemedim sadece biraz araştırmak istedim yardımcı olmak için, çalışmazsa birşey diyemeyeceğim.
https://askubuntu.com/questions/530920/tcpdump-permissions-problem?utm_medium=organic&utm_source=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa sayfasındaki bir cevaptan çevirmeye çalıştım, orada da kaynak olarak https://peternixon.net/news/2012/01/28/configure-tcpdump-work-non-root-user-opensuse-using-file-system-capabilities/ gösterilmiş.

Arch Linux deviantART Group :
ArchLinux@deviantART ~


Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 41
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2018 - 15:35:00
@Wargasm;
Çabalarınız için çok teşekkürler ederim. Eğer bir uyarı söz konusuysa, tecrübesiz bir kullanıcı olarak ayarları olduğu gibi kullanmak sanırım benim için daha doğru. Yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.