Gönderen Konu: [Çözüldü]Arch Linux Sistem Temizliği  (Okunma sayısı 480 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 44
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
[Çözüldü]Arch Linux Sistem Temizliği
« : 07 Mayıs 2018 - 13:08:55 »
Arkadaşlar ben sistemde gereksiz dosyaları silmek istiyorum bunu nasıl yapabilirim? Mesela bir paketi yükleyip tekrar sildiğimde arta kalan gereksiz paketleri ve oluşturmuş olduğu gereksiz dosya ve klasörleri nasıl silebilirim? Bildiğiniz komut ve yöntemleri benimle paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler.

Bildiğim ve uyguladığım komutlar;
Kod: [Seç]
pacman -Sc $(pacman -Qdtq)
pacman -Scc
pacman -Sc

Bir de bu komut var;
Kod: [Seç]
pacman -Rs $(pacman -Qtdq)fakat yukarıdaki komutu uygulayınca aşağıdaki hata ile karşılaşıyorum;
Kod: [Seç]
[root@commodore64 totoro]# pacman -Rs $(pacman -Qtdq)
hata: hedef belirtilmedi (yardım için -h kullanın)
Önceden bu komutu kulandığımda bazı paketleri silerdi fakat şimdi bu hatayı veriyor neden olabilir? Teşekkürler.

http://i66.tinypic.com/2hfusz4.png
[Çözüldü]Arch Linux Sistem Temizliği

Arch Linux Sistem Temizliği
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2018 - 00:34:27 Gönderen: Elephant Man »

Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2018 - 13:41:15 »
Stacer uygulamasını aşağıdaki bağlantıdan indirip kurun. Önce ayarlar kısmından dili Türkçe yapın. Sonra uygulamayı kullanmaya başlayın.

https://archtr.org/repo/x86_64/aylinux/stacer-1.0.9-2-x86_64.pkg.tar.xz

Ekran görüntüleri:

https://archtr.org/resimler/archkur/stacer.png
[Çözüldü]Arch Linux Sistem Temizliği

https://archtr.org/resimler/archkur/stacer1.png
[Çözüldü]Arch Linux Sistem Temizliği

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 44
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2018 - 13:50:11 »
Peki deneyeceğim fakat yaourt'tan direkt kursam olmaz mı? Bir de AUR'dan her kurulum sırasında "PKGBUILD'i düzenlemek istiyor musunuz ? [E/h] (iptal etmek için "T")"  diye bir soru soruyor ben buna hep hayır diyorum ama ne yaptığım hakkında pek bir bilgim yok, bir de bazı paketlerin -git versiyonu var, mesela turses paketi bende çalışmazken , turses-git paketi çalışıyor. Bunun nedeni nedir? İkisi arasındaki farklar nelerdir öğrenebilir miyim, teşekkürler.

Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2018 - 14:09:56 »

Kod: [Seç]
pacman -Rs $(pacman -Qtdq)fakat yukarıdaki komutu uygulayınca aşağıdaki hata ile karşılaşıyorum;
Kod: [Seç]
[root@commodore64 totoro]# pacman -Rs $(pacman -Qtdq)
hata: hedef belirtilmedi (yardım için -h kullanın)
Önceden bu komutu kulandığımda bazı paketleri silerdi fakat şimdi bu hatayı veriyor neden olabilir? Teşekkürler.


Burada verilen komut yetim ve sahipsiz paketleri kaldırmak için kullanılır. Eger hata verdiyse bulunmadığı anlamına gelir. Bu açıkça Arch wikide belirtilmiş. ( error: no targets specified )

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman/Tips_and_tricks#Removing_unused_packages_.28orphans.29

Stacer uygulamasını elbette Aur'dan kurabilirsin. Bir sıkıntı olmaz. Verdigim bağlantıdaki stacer paketini arkadaşımız @oltulu kendi sunucumuza ekledi. Kolaylık olsun istedim.

PKGBUILD dosyası için uyguladığınız yönergeler doğru. Ancak düzenleme istegi olursa konuya hakim olmanız ne yaptığını bilmeniz gerekir. Buda araştırıp geniş bilgiye sahip olduktan yapılması gereken bir şey.

Aur'da bulunan bir paketin iki farklı versiyonu hakkında geliştiricisi bilgilendirme yapmış olması gerekir. Turses uygulamasını kullanmadığım için yorum yapmam doğru olmaz.

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 44
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2018 - 14:13:47 »
Aydınlattığınız için çok teşekkürler. Bir de son bir şey soracağım programla ilgili, Stacer'ı kurdum çalıştı fakat ayarlardan Türkçe seçeneğini seçtim, geçerli olması için kapatım açtım fakat şimdi aşağıdaki hatayı veriyor;
Kod: [Seç]
[totoro@commodore64 ~]$ stacer
Parçalama arızası (çekirdek döküldü)


Edit: "~/.config/stacer" dizinindeki settings dosyasını sildim ve sorun düzeldi fakat tabi ki programı Türkçe kullanamıyorum.  :)
« Son Düzenleme: 07 Mayıs 2018 - 14:22:23 Gönderen: Elephant Man »

Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #5 : 07 Mayıs 2018 - 14:22:55 »
Arkadaşımız konuyla ilgili pakete bakacağını düşünüyorum. Paketi kaldırıp Aurdan yeniden kurup geri dönüş sağlayın.

Kod: [Seç]
# pacman -R stacer
Kod: [Seç]
$ yaourt -S stacer

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 44
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #6 : 07 Mayıs 2018 - 14:25:42 »
Arkadaşımız konuyla ilgili pakete bakacağını düşünüyorum. Paketi kaldırıp Aurdan yeniden kurup geri dönüş sağlayın.

Kod: [Seç]
# pacman -R stacer
Kod: [Seç]
$ yaourt -S stacer
Onu denedim fakat olmadı, "settings" dosyasını silince ayarları sıfırlıyor ve  sorun kalmıyor fakat Türkçe yapınca yine eskisi gibi oluyor. Sebebini ben de anlayamadım. Bu da çok küçük ve tolore edilebilir bir sorun bence, programın kullanımı gayet basit, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. :)
« Son Düzenleme: 07 Mayıs 2018 - 14:28:47 Gönderen: Elephant Man »

Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #7 : 07 Mayıs 2018 - 14:54:32 »
Nasıl bir hata verdi bilmiyorum ama ben Aur'dan indirip paket oluşturdum. Bir hata meydana gelmedi. Dilerseniz zamanınız varsa yaourt ile kurulum degilde Aur'dan stacer tar.gz dosyasını indirip önce paket oluşturup ardından oluşturduğunuz paketi sisteme yükleyin. Cevabınız evet ise Aur'dan bağlantısını verdigim paketi indirin. Arşivi bir dizine çıkartın. Çıkartılan dizinde uçbirimi açıp

Kod: [Seç]
$ makepkg -s
komutunu uygulayın. Eger hata vermezse bir kaç dakikada paket aynı dizin içinde oluşacaktır. Hata verirse uçbirimi kapatmadan hata kısmını buraya ekleyin.

https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/snapshot/stacer.tar.gz

Çevrimdışı oltulu

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 63
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2018 - 15:23:04 »
Türkçe yapınca çalışmama sorununu daha önce bende yaşamıştım. Programcı ile birlikte sorunu çözmüştük.
Başka yerden kuruyorsanız sorun çözülden önce yüklenmiş olabilir. Benim hazırladığım pakette sorun çözülmüş olması lazım.
Kurup denedim sorun çıkmadı
<t></t>

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 44
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2018 - 17:21:54 »
Türkçe yapınca çalışmama sorununu daha önce bende yaşamıştım. Programcı ile birlikte sorunu çözmüştük.
Başka yerden kuruyorsanız sorun çözülden önce yüklenmiş olabilir. Benim hazırladığım pakette sorun çözülmüş olması lazım.
Kurup denedim sorun çıkmadı
Evet verdiğiniz linkteki kurunca Türkçe sorunu çözüldü fakat bu sefer Uygulama Önbellekleri adlı bölümü temizleyemiyorum. Temizle butonuna basınca  terminalde aşağıdaki yerler çıkıyor ve şifre yazınca da "AUTHENTICATION FAILED" diyor.

Kod: [Seç]
==== AUTHENTICATING FOR org.freedesktop.policykit.exec ====
Authentication is needed to run `/usr/bin/rm' as the super user
Authenticating as: totoro
Password:
==== AUTHENTICATION FAILED ====
QObject::setParent: Cannot set parent, new parent is in a different thread
http://i68.tinypic.com/mubty0.png
[Çözüldü]Arch Linux Sistem Temizliği
« Son Düzenleme: 07 Mayıs 2018 - 17:30:56 Gönderen: Elephant Man »

Çevrimdışı Elephant Man

  • Newbie
  • *
  • İleti: 44
  • I am not an animal, i am a human being!
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Ekran Kartı: Radeon HD 4850
Ynt: Arch Linux Sistem Temizliği
« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2018 - 21:51:12 »
Konu kilitlenebilir arkadaşlar Stacer'ı sildim ve yerine BleachBit kurdum. Program direkt Türkçe ve seçenekleri açıklamalı şekilde geliyor, bana daha kullanışlı geldi. Yardımlarınız için teşekkür ederim.