Haberler

:::::  YENİ  :::::
ARCHKUR

Gönderen Konu: Kullanıcıya sudo yetkisi veremiyorum  (Okunma sayısı 8282 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
: 17 Eylül 2016 - 21:13:16
Merhaba, Linux'ta da forumda da yeniyim. Daha yeni öğrenme aşamasındayım ve uygulama yüklemek istediğimde hata alıyorum. Kullanıcımda sudo yetkisi yokmuş ama nerelere baktıysam denediysem yapamadım yetki vermeyi. kullanici_adi ALL=(ALL) ALL komutunu ekle diyen var nano editöründen diyip % işaretini kaldır vs bişeyer yap diye var hepsini denedim ama beceremedim. Spotify, skpye gibi uygulamalar kurmaya çalışıryorum bunun içinde sudo apt ile başlayan kodlar yazılması gerekiyor yani yetkiye ihtiyacım var anladığım kadarıyla. Yardımlarınızı bekliyorum.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #1 : 18 Eylül 2016 - 11:57:33
Merhaba,

Doğru bir şekilde kurulum yaptıktan sonra Arch Linux kullanmayı düşünüyorsak aşağıdaki yoluz izleyebiliriz.



Root yetkisi ile yükleme / kaldırma yapmak ve diğer yetki gerektiren işlemleri yapmak için [c]su[/c] komutundan sonra şifremizi girmemiz yeterlidir.

Ardından istediğimiz yükleme, kaldırma, düzenleme, silme, taşıma vb. işlemleri yaparız ve root yetkisinden normal kullanıcı yetkilerine geri döneriz.



Daha fazlası için https://wiki.archlinux.org/index.php/Su gibi belgelere göz atabiliriz.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #2 : 18 Eylül 2016 - 18:41:52
Kod: [Seç]
[root@oguzhan-du oguzhan]# sudo apt-get update
sudo: apt-get: command not found


  Root olduktan sonra tam olarak böyle bi hata alıyorum. Komutları bulamıyor ben mi hata yapıyorum ? Nasıl düzeltebilirim.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #3 : 19 Eylül 2016 - 20:00:26
[c]sudo apt-get[/c]

komutu Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlarda geçerlidir. > http://www.tecmint.com/useful-basic-commands-of-apt-get-and-apt-cache-for-package-management/



Arch Linux tabanlı dağıtımlar için ise aşağıdaki komutlar kullanılabilir.
Kod: [Seç]
su

Kod: [Seç]
pacman -?


Örnek olarak şu komutları uygulayıp çıktılarını görelim:

su

Root şifrenizi girin.
Kod: [Seç]
pacman -S vlc

işlem tamamlandıktan sonra
Kod: [Seç]
exit
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #4 : 20 Eylül 2016 - 19:42:36
[oguzhan@oguzhan-du ~]$ su

Password:

[root@oguzhan-du oguzhan]# pacman -S vlc

warning: vlc-2.2.4-3 is up to date -- reinstalling

resolving dependencies...

looking for conflicting packages...



Packages (1) vlc-2.2.4-3



Total Installed Size:  53,28 MiB

Net Upgrade Size:       0,00 MiB



:: Proceed with installation? [Y/n] n





Verdiğiniz kodların çıktıları burda, vlc varolduğu için yüklemedim tekrardan. Ama örneğin Spotify yüklemek istiyorum ve sitesinde şu kodları vermiş;



# 1. Add the Spotify repository signing key to be able to verify downloaded packages

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys BBEBDCB318AD50EC6865090613B00F1FD2C19886



# 2. Add the Spotify repository

echo deb http://repository.spotify.com stable non-free | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list



# 3. Update list of available packages

sudo apt-get update



# 4. Install Spotify

sudo apt-get install spotify-client





1. kodu yazdığım gibi hata alıyorum mesela;



[root@oguzhan-du oguzhan]# sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys BBEBDCB318AD50EC6865090613B00F1FD2C19886

sudo: apt-key: command not found



Yardımlarınızı bekliyorum :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı cumali

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2.228
Yanıtla #5 : 20 Eylül 2016 - 20:04:55
Hoşgeldin @Auril, spotify arch resmi paket deposunda bulunmamaktadır. Arch topluluk deposundan yüklemen mümkün. Terminali açıp


Kod: [Seç]
$ yaourt -S spotify


komutunu uygulayın. Eger ilk defa aur depodan paket yüklüyorsanız önce verdigim bağlantıyı inceleyin. http://archtr.org/forum/viewtopic.php?t=976#p9368" class="bbc_link" target="_blank">http://http://archtr.org/forum/viewtopic.php?t=976#p9368
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #6 : 21 Eylül 2016 - 00:00:19
AUR'dan ilk defa paket yükleyeceğim. Yalnız bi sorun oldu $ yaourt komutunu bash de bulmuyor.



[root@oguzhan-du oguzhan]# yaourt -S packer

bash: yaourt: command not found



Root olmadanda denedim, root olunca belki bulur dedim ama olmadı.



yaourt -S packer diyorum, bash: yaourt: command not found diyor ne yapmalıyım.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı hikmetis

  • Newbie
  • *
  • İleti: 14
    • Blog
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Sürüm: Rolling
Yanıtla #7 : 21 Eylül 2016 - 03:02:20
Kod: [Seç]
sudo nano /etc/pacman.conf

Alttaki satırları en alta ekleyin ve kaydedin.
Kod: [Seç]
[archlinuxfr]
SigLevel = Never
Server = http://repo.archlinux.fr/$arch


son olarak yaourt paketini kurun


Kod: [Seç]
sudo pacman -Sy yaourt
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

<t>powered by arch linux</t>


Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #8 : 21 Eylül 2016 - 19:51:21
Kod: [Seç]
uname -a

Kod: [Seç]
groups

komutlarını yürüterek çıkan satırları buraya yapıştırır mısın ?


[/hr]


[/hr]


[/hr]

[bilgi][ikaz]Çıktılar aşağıdaki (ben Manjaro Linux üzerinden aldım) örneklere benzemeli[/ikaz]:
Kod: [Seç]
[decent@manjaro ~]$ uname -a
Linux manjaro 4.6.7-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Tue Aug 16 19:20:55 UTC 2016 x86_64 GNU/Linux

Kod: [Seç]
[decent@manjaro ~]$ groups
lp wheel network video storage users decent
[decent@manjaro ~]$
[/bilgi]
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #9 : 25 Eylül 2016 - 21:39:38
Alıntı yapılan: "decent"
Kod: [Seç]
uname -a

Kod: [Seç]
groups

komutlarını yürüterek çıkan satırları buraya yapıştırır mısın ?


[/hr]


[/hr]


[/hr]

[bilgi][ikaz]Çıktılar aşağıdaki (ben Manjaro Linux üzerinden aldım) örneklere benzemeli[/ikaz]:
Kod: [Seç]
[decent@manjaro ~]$ uname -a
Linux manjaro 4.6.7-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Tue Aug 16 19:20:55 UTC 2016 x86_64 GNU/Linux

Kod: [Seç]
[decent@manjaro ~]$ groups
lp wheel network video storage users decent
[decent@manjaro ~]$
[/bilgi]




[oguzhan@oguzhan-du ~]$ uname -a

Linux oguzhan-du 4.7.2-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Aug 20 23:02:56 CEST 2016 x86_64 GNU/Linux

[oguzhan@oguzhan-du ~]$ groups

wheel oguzhan



Buyrun çıktılar.


Alıntı yapılan: "hikmetis"
Kod: [Seç]
sudo nano /etc/pacman.conf

Alttaki satırları en alta ekleyin ve kaydedin.
Kod: [Seç]
[archlinuxfr]
SigLevel = Never
Server = http://repo.archlinux.fr/$arch


son olarak yaourt paketini kurun


Kod: [Seç]
sudo pacman -Sy yaourt






[root@oguzhan-du oguzhan]# sudo vim /etc/pacman.conf

[root@oguzhan-du oguzhan]# sudo pacman -Sy yaourt

:: Synchronizing package databases...

 core                     120,1 KiB   316K/s 00:00 [######################] 100%

 extra                   1755,5 KiB   336K/s 00:05 [######################] 100%

 community                  3,6 MiB   311K/s 00:12 [######################] 100%

error: target not found: yaourt

[root@oguzhan-du oguzhan]# yaourt -S packer

bash: yaourt: command not found



Bu sefer error: target not found: yaourt böyle bir hata aldım. Nano yerine vim de düzenledim bu arada ama onla alakası olduğunu sanmıyorum
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #10 : 25 Eylül 2016 - 22:17:18
Şu komutların çıktısını alalım:
Kod: [Seç]
su

Kod: [Seç]
groupadd user

Kod: [Seç]
groupadd lp

Kod: [Seç]
groupadd storage

Kod: [Seç]
groupadd network

Kod: [Seç]
exit
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #11 : 26 Eylül 2016 - 19:22:59
[oguzhan@oguzhan-du ~]$ su

Password:

[root@oguzhan-du oguzhan]# groupadd user

[root@oguzhan-du oguzhan]# groupadd lp

groupadd: group 'lp' already exists

[root@oguzhan-du oguzhan]# groupadd storage

groupadd: group 'storage' already exists

[root@oguzhan-du oguzhan]# groupadd network

groupadd: group 'network' already exists

[root@oguzhan-du oguzhan]# exit

exit



Buyrun bu şekilde
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #12 : 26 Eylül 2016 - 22:07:48
Her şey tamam görünüyor.

Root yetkisi ile komut verilebildiğine göre, sorun yok.



Sana göre "tamam olmayan varsa" o kısma bakalım.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #13 : 06 Ekim 2016 - 13:00:39
Alıntı yapılan: "decent"
Her şey tamam görünüyor.

Root yetkisi ile komut verilebildiğine göre, sorun yok.



Sana göre "tamam olmayan varsa" o kısma bakalım.


Yani bana göre tamam olmayan kısım pprogram kuramamam :cry:



Skype, spotify vs nasıl kurabilirim ? Yukarda var kodları ama olmuyor :/
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı decent

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1.084
    • ARCHER KIM
  • Dağıtım: Arch Linux <:> Ubuntu
  • Sürüm: *
  • Ekran Kartı: Nvidia / ATI
Yanıtla #14 : 07 Ekim 2016 - 00:11:05
Kod: [Seç]
su

Kod: [Seç]
pacman -S base-devel --needed

Kod: [Seç]
exit

Kod: [Seç]
yaourt -S skype spotify
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #15 : 15 Kasım 2016 - 15:02:17
Kod: [Seç]
[oguzhan@oguzhan-du ~]$ su
Password:
[root@oguzhan-du oguzhan]# pacman -S base devel --needed
:: There are 50 members in group base:
:: Repository core
   1) bash  2) bzip2  3) coreutils  4) cryptsetup  5) device-mapper  6) dhcpcd
   7) diffutils  8) e2fsprogs  9) file  10) filesystem  11) findutils  12) gawk
   13) gcc-libs  14) gettext  15) glibc  16) grep  17) gzip  18) inetutils
   19) iproute2  20) iputils  21) jfsutils  22) less  23) licenses  24) linux
   25) logrotate  26) lvm2  27) man-db  28) man-pages  29) mdadm  30) nano
   31) netctl  32) pacman  33) pciutils  34) pcmciautils  35) perl
   36) procps-ng  37) psmisc  38) reiserfsprogs  39) s-nail  40) sed
   41) shadow  42) sysfsutils  43) systemd-sysvcompat  44) tar  45) texinfo
   46) usbutils  47) util-linux  48) vi  49) which  50) xfsprogs

Enter a selection (default=all):


Burdan bash: yaourt: command not found hatasını aldığım için 1 dedim kurulum yaptım ancak yine bu hatayı aldım. Daha sonrası böyle


Kod: [Seç]
[root@oguzhan-du oguzhan]# exit
exit
[oguzhan@oguzhan-du ~]$ yaourt -S skype
bash: yaourt: command not found
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı Auril

  • Newbie
  • *
  • İleti: 9
Yanıtla #16 : 27 Kasım 2016 - 00:21:54
Merhaba, bilgisayarımda 2 tane işletim sistemi kurulu, uzun zamandır da linux a geçemiyorum.

 Grub ekranından arch ı seçtiğimde starting version 231 diyor ve siyah ekranda kalıyor. Login ekranı gelmiyor sebebi ne olabilir ?

Yazdıklarınızı deneme fırsatım olmuyor şuan maalesef
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı serhatcevikel

  • Newbie
  • *
  • İleti: 5
Yanıtla #17 : 12 Aralık 2016 - 14:48:51
Asıl sorun çözüldü mü bilmiyorum ama şöyle birşey yapılabilir:



- sudo su - ile root olunur

- program yüklenir

- executable dosyası chmod 755 /dosyaya/yol yapılarak tüm userların çalıştırması sağlanır.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »



Çevrimdışı ata

  • İleti: 410
Yanıtla #18 : 25 Ocak 2017 - 20:46:46
[root@oguzhan-du oguzhan]# yaourt -S packer

bash: yaourt: command not found



Bu sefer error: target not found: yaourt böyle bir hata aldım. Nano yerine vim de düzenledim bu arada ama onla alakası olduğunu sanmıyorum





aur dan yanı yaourt komutu ile rot olarak işlem yapılmaz normal kullanıcı olarak işlem yapmalısın ayrıca



 giriş yapılan kullanıcının /etc/sudoers içerisine eklenmesi gerekiyor. Ekleme işlemi için, /etc/sudoers dosyasını root olarak açıyoruz. Ben düzenlemeyi gedit ile yaptım. Bunun için aşağıdaki kod yeterli :

$ su <-- parola ile root girişi yapılır.

# gedit /etc/sudoers

Açılan dosyada şöyle bir kısım olması gerekli :
Kod: [Seç]
# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL

Buranın altına ;
[list=]
  • Kod: [Seç]
    kullanıcıadı ALL=(ALL) ALL
  • [/list]
    « Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

    <r>Celladına aşık olmuşsa bir millet,

    İster ezan ister çan dinlet.

    İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

    Müstehaktır ona her türlü zillet.\"