*
Arch Linux Türkiye Forum


Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

4- C++ Bool İfadesi 3489

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İleti: 75

MKA

*
4- C++ Bool İfadesi
« : 18 Haziran 2012 - 10:53:27 »
Bu konuda ise Bool ifadesini işleyeceğiz.



Bool ifadesi program içerisinde verdiğimiz değeri karşılaştırır.

Eğer doğru ise "1" yanlış ise "0" sonucu verir.



Gelelim kodlarımıza....


Kod: [Seç]
#include <iostream>

using namespace std;

main() {

bool x;

x = (5>8);

cout << x;

cin >> x;
}




Bu derste bir önceki kısımlarda işlediğim tekrarlamaları yapmayacağım. Böylece adım adım eksiğiniz var ise geriye dönüp o anki kodun ne işe yaradığını bulabilirsiniz....





#include <iostream>



using namespace std;



main() {

   

   bool x; *// Bool ifadesini aynı int kullanır gibi kullanıyoruz. Burada x'i bir int değeri olarak değilde bool değeri olarak atadık...



   

   x = (5>8); *// Burada  5'in 8'den büyük olduğu değerini x'e atadık. Tabiki 5, 8'den büyük değil =) Ama bunu bize programın söylemesi gerekiyor...



   

   cout << x; *//5'in 8'den büyük olup olmadığını programımız bu satır ile bize gösteriyor. x'in çıktısını Bool cinsinden bize verecek. Eğer 5.8'den büyükse 1 değilse 0 yazacak.



      

   cin >> x;



   }





PROGRAMIMIZ BURADA 0 DEĞERİ VERECEK ÇÜNKÜ 5, 8'DEN BÜYÜK DEĞİLMİŞ... =)







Birde şöyle deneyelim o zaman.... Bakalım 8, 5'ten büyükmü ???



#include <iostream>



using namespace std;



main() {

   

   bool x;

   

   x = (8>5);

   

   cout << x;

      

   cin >> x;

   }



BU VARYASYONDA İSE 1 ÇIKTISINI ALDIK. PROGRAMIMIZ 8, 5'TEN BÜYÜK OLDUĞU İÇİN BİZE 1 DEĞERİNİ VERDİ...
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 1.707
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2012 - 00:50:38 »
MaşAllah. durmak yok yola devam. Ellerine sağlık. :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 1.707
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2012 - 18:22:03 »
@MKA, bir süredir yoksun, en kısa sürede aktif olmanı ve bu güzel paylaşımlarının devam etmesini diliyorum.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 75

MKA

*
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2012 - 15:41:22 »
@hsngrms bir süredir eğitimim için yurtdışında bulunduğumdan dolayı derslerde biraz aksama oldu. Kısa bir süre içinde kalan dersleri eklemeye devam edeceğim.

Hayırlı ramazanlar.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 1.707
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #4 : 06 Ağustos 2012 - 22:26:05 »
Önce sağlık sonra eğitim gelir, gerisi teferruat, böyle hayırlı bir iş için aksıyor ise ne mutlu. :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 127
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #5 : 07 Ağustos 2012 - 14:20:06 »
Elinize sağlık.Konu ilgimi çekiyor ve takip ediyorum.Kafama takılan bir nokta var.Consol dan kucuk birsey calıstırmak istiyorum ama bana daha once yazdıklarımı gostermesin istiyorum.Yani soyle anlatayım; consol ekranını temizlemek için, clear komutu kullanıyoruz ya  onun gibi, bana cout ile consol 'a yazdırmak istedigim karakterlerin, temiz ekranda gorunmesini istiyorum.Biraz arastırdım ve   system("CLS"); diye bir komut buldum.Fakat derledigim zaman bunun tanımlanmadıgını gordum.Derlerken hata veriyor yani.Bunu yukarıda using std olan kısıma, system("CLS"); seklinde yazdıgımda yine hata alıyorum.Ama using std::system; olarak denedigimde hata vermeden derliyor ve programı consol 'dan calıstırıyor.Ama bu sefer de, benim istedigim işi yapmamıs oldugunu goruyorum.Yani cout ile ekrana basmak istedigim karakterleri, temiz ekrana basmıyor.Daha onceden yazmıs oldugum (programın yolu ve calıstırma komutunun oldugu) satırlar hala ekranda gorunuyor.Cok cok mühim olmamakla beraber, yardım edebilirseniz ve ogrenebilirsem sevinirim.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 75

MKA

*
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #6 : 08 Ağustos 2012 - 10:14:15 »
Merhaba @curelight. C++'da ekran temizlemek için kullanabileceğin komut seninde deneme yaptığın system("CLS"); ve system("clear") komutlarıdır. Bunun linux altındaki karşılığı system("clear") komutudur. system("CLS");  conio.h başlığını desteklemektedir.


Kod: [Seç]
#include <stdlib.h>
system("clear");

system("CLS");


Projenin başlangıcına stdlib kütüphanesini include ettiğinde hatasız istediğin işlemi gerçekleştireceksin.

Eğer olmaz ise kütüphaneleri tekrar kurmak gibi farklı çözümler arayabiliriz.



Küçük bir değişiklik ile toparlamayı tamamlıyorum.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 127
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #7 : 08 Ağustos 2012 - 10:29:15 »
Tesekkur ederim. İnclude kısmına <stdlib.h> satırını ekledim.Daha sonra system("CLS"); satırını main in altına yazınca hatasız derliyor ama, programı calıstırdıgımda ./program dedigimde ilk satır olarak sh: CLS: komut yok yazıyor fakat program calısıyor, ama yine temiz ekrana basmıyor. Aynı satırı main 'in ust kısmına yani, kutuphanelerin altına yazdıgımda ise zaten derlerken hata veriyor.Dosyayı gostereyim size:


Kod: [Seç]
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <stdlib.h>
using namespace std;




Kod: [Seç]
main () {
system("CLS");
int x,y,z;


Seklinde asagıya dogru gidiyorum.Burada main in hemen altında sıkıntısız sekilde derlendigi halde calısmamasının sebebi ne acaba? Bu arada Code Block diye bir program kullanıyorum bunları yapmak için.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 75

MKA

*
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #8 : 08 Ağustos 2012 - 10:31:10 »
Yazımda küçük bir düzenleme yaptım. system("CLS"); yerine system("clear"); kullanıp deneyebilirmiyiz?
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 127
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #9 : 08 Ağustos 2012 - 10:33:21 »
Ahh duzgun okumamıs olmalıyım cevabını system clr la istedigim gibi calıstı :)


Kod: [Seç]
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <stdlib.h>
using namespace std;




main () {
system("clear");
int x,y,z;


Bu sekilde duzelttim sorun kalmadı.Kolay gelsin, tesekkur ederim.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 75

MKA

*
Re: 4- C++ Bool İfadesi
« Yanıtla #10 : 08 Ağustos 2012 - 10:34:41 »
Rica ederim. Kolay gelsin.

Çözümü nasıl yaptığımızıda anlatmaya çalışayım.

C++'da en çok bilinen kitaplarda, anlatımlarda vs öğretilen ekran temizleme komutu system("CLS"); 'dir. Fakat bu komut Windows altındaki conio.h kütüphanesini destekler.

Linux altında ise windows'taki CLS kodu system("clear"); olarak linux kütüphanelerine girmiştir.

Problemimizde system("clear"); kullandığımızdan dolayı linux kütüphanelerini görerek işlemimizi gerçekleştirdi.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »