*
Arch Linux Türkiye Forum


Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Gnome 3.16 3158

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Newbie İleti: 267 *
Gnome 3.16
« : 29 Mart 2015 - 21:40:04 »
Gnome 3.16 test deposunda 3-4 gundur gelsede denesek :D

test icin kde kurdum suan ordan yaziyorum evimi ozledim sanki.



Introducing GNOME 3.16

http://https://www.youtube.com/watch?v=WxRLa5hTGkg



Terminal Multiplexer

http://https://www.youtube.com/watch?v=PdkRP4rfZKs



calisan cd gnome 3.16 icin

http://http://download.gnome.org/misc/promo-usb/gnome-3.16.iso

suan indiriyorum ben de :D (500 mb si kaldi :D)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 508
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2015 - 22:41:28 »
Benim gibi çok sabırsızsan testing deposunu açarak kurabilirsin tabi bu sorun çıkartabilir ama ben bayadır testing deposunu açık olarak kullanıyorum ve sorun yaşamadım.
Kod: [Seç]
testing/gnome-shell 3.16.0-1 (gnome)
    The next generation GNOME Shell
testing/gnome-shell-extensions 3.16.0-1 (gnome)
    Extensions for GNOME shell, including classic mode
extra/gnome-shell 3.14.3-2 (gnome)
    The next generation GNOME Shell
extra/gnome-shell-extensions 3.14.3-1 (gnome)
    Extensions for GNOME shell, including classic mode

Bence live cd indireceğine testing deposunu açıp kursan daha pratik olurdu.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\'\'Eğer 386BSD ben Linux\'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı.\"

......................................................Linus Torvalds....................................................

\"Birgün herkes Archer olacak!\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2015 - 23:55:03 »
tesekkur ederim hocam onerin icin. zaten hicbir server uygulamasi yada benzeri bir sey calistirmiyorum bilgisayar uzarinde aslinda testing'e gecmemem icin bir sebeb yok. cd bosa indirmis olmamak icin bi deniyim ardindan testinge gecis yapiyim :D
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 508
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #3 : 30 Mart 2015 - 01:11:54 »
Yani ben öyle yapıyorum artık eskiden ben de senin gibi live cd indirirdim denemek için ama onu indirmesi, sonra live cd'den açması vs.. bir de zaman kaybediyorsun bütün bunlar için.

Oysa ki testing'den paketi 5dk.da çek hem zaman kaybetme hem de dene, boşuna mb'lerce, gb'lerce iso'yu indirip sonra onu denemeyi bekleme.

Ha olur da sistem açılmadı, arch live cd ile kurduğun testing paketlerini kaldırırsın.

Eskiden testing depoyu geçtim normal depodan güncelleme alınca veya paket çekince bayağı sorun oluyordu, bazen sistem açılmıyordu ama son zamanlarda paketçiler bayağı iyi iş çıkarıyor.Dediğim gibi ben sorun yaşamadım şu ana kadar.

Benim merak ettiğim şu gnome on wayland oturumu yeni sürümde açılıyor mu geçen aylarda denemelik gnome kurup açmaya çalıştım ama açılmadı, geri attı beni.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\'\'Eğer 386BSD ben Linux\'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı.\"

......................................................Linus Torvalds....................................................

\"Birgün herkes Archer olacak!\"
İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #4 : 30 Mart 2015 - 10:43:42 »
Gnome 3.16 ufak tefek yeniliklerle güzel olmuş fakat  Pantheon ya da Cinnamon gibi tasarım bütünlüğü yok.  Wayland modu sanırım 4.0 sürümünde öntanımlı gelecek. Asıl merak ettiğim Gnome Classic modunu ne bırakacak ?
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #5 : 30 Mart 2015 - 12:09:30 »
nvidia kapali sürücüde de halen wayland destegi yok diye biliyorum. nvidia yeni driverda belki destek verir - vericeklerine dair bir yazı okumuştum ama hangi sürücüde verirler bilmiyorum.



gnome 3.16 yükledigimde tabikide gnome eklentileriyle ilgili ufak tefek problemler var.

Native window placement -_- mouse sol üst köşeye geldiğinde ufalan programlarda program isimleri  pencerelerin üzerinde konumlaniyor ve mouse ile üzerine gelindiğinde yazı bozuluyor.

Sound Output Device Chooser -_- eklentisi calişmiyor. Volume Mixer eklentisini kullanmak daha iyi sanırim.



en çokta mousu ekranın altına getirdiğimde çıkan o uyuz notifications alanının gitmesine çok ama çok sevindim.

birde sol üst kösedeki açık program simgesi de ufaltılmış.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #6 : 30 Mart 2015 - 15:24:17 »
Alıntı yapılan: "karasu"
nvidia kapali sürücüde de halen wayland destegi yok diye biliyorum. nvidia yeni driverda belki destek verir - vericeklerine dair bir yazı okumuştum ama hangi sürücüde verirler bilmiyorum.
Sürücü konusunda bence Mir Projesinden dolayı Ubuntu çok kan kaybedecek hele ki Linux tarafında sürücüler her zaman sorun olduğunu göz önünde bulundurursak.


Alıntı yapılan: "karasu"

en çokta mousu ekranın altına getirdiğimde çıkan o uyuz notifications alanının gitmesine çok ama çok sevindim.

birde sol üst kösedeki açık program simgesi de ufaltılmış.
Bildirimler konusunda hemfikiriz. Yeni hali çok daha iyi olmuş. Şu temayı, simge setini biraz daha adam etseler çok güzel olur.



Masaüstü kullanımı ve dosya tarayıcısı hala KDE kadar yetenekli değil. Ayrıca sene olmuş 2015 adamlar daha yeni takvim uygulamasını akıl etmişler. :) Bu tür konularda Elementary OS geliştiricileri harika işler yapıyor. Simge seti ile başlayıp kendi masaüstü ortamlarından tutunda kendi araçlarını yapmaya kadar ilerledi. Birçok dağıtım var ki onlar bence Linux dünyasına kattıkları hiçbir şey yok ve dağıtım çıkartmak uğraşılan zamana yazık.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
İleti: 508
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #7 : 31 Mart 2015 - 00:29:53 »
Wayland oturumuna kapalı kaynak sürücü ile mi yoksa açık kaynak sürücü ile mi giriyorsunuz?

Acaba yeni gnome sürümünü sırf wayland için kursam mı diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\'\'Eğer 386BSD ben Linux\'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı.\"

......................................................Linus Torvalds....................................................

\"Birgün herkes Archer olacak!\"
İleti: 508
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #8 : 31 Mart 2015 - 02:14:13 »
Dediğiniz şekilde weston üzerinde  zaten çalışıyor ve bu şekilde deniyorum ama bir canlı oturum tadı vermediği için önceki gnome sürümünü yüklemiştim şimdi bu yeni sürümde belki wayland oturumu açılır, denemekte fayda var.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\'\'Eğer 386BSD ben Linux\'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı.\"

......................................................Linus Torvalds....................................................

\"Birgün herkes Archer olacak!\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #9 : 31 Mart 2015 - 20:13:38 »
Alıntı yapılan: "shadow."
Alıntı yapılan: "karasu"
nvidia kapali sürücüde de halen wayland destegi yok diye biliyorum. nvidia yeni driverda belki destek verir - vericeklerine dair bir yazı okumuştum ama hangi sürücüde verirler bilmiyorum.
Sürücü konusunda bence Mir Projesinden dolayı Ubuntu çok kan kaybedecek hele ki Linux tarafında sürücüler her zaman sorun olduğunu göz önünde bulundurursak.


hocam nvidia mir içinde destek vericekmiş.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgxMDE" class="bbc_link" target="_blank">http://http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgxMDE

tabi bu durumda

ya kan kaybeden linux kullanıcıları olucak - nvidia nın linux için olan iş gücü bölünmüş olucak.

ya da kazanan linux kullanıcıları olucak - nvidia iki projeye ayrı ayrı destek geliştirip birinde bulduğu hata için diğeri içinde önlem alacak güzel bir tatlı rekabetli kardeşlik doğacak.

ubuntu unity'i çıkarmasaydı gnome'un adam olmaya niyeti yoktu yoksa zaten :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #10 : 31 Mart 2015 - 23:05:07 »
Gnome geliştiricileri edindikleri ve izledikleri yol itibari ile bana göre Mint ve Elementary OS yaptıkları işleri örnek almalı. En gıcık olduğum yanları ise bir sürü hata ile yayınladıkları sürümü düzeltip hatalarını gidermeden yeni bir sürüm yayınlamaları. Mesela Gnome 3.10 tabanını kullanan dağıtımlar, Gnome sürümü yayınlananı 2 yıl oldu hala Gnome sorunları ile uğraşıyor. Onuda geçtim bırakın artık Gnome Classic. Klasik sevenler için Mate var. Ayrıca yaptıkları ufak tefek değişiklikler 3.14.4 olabilecekken hop 3.16 sürüme.  :D Gnome haritalar servisi yer tespiti bile yapamazken acaba kullanan var mı merak konusu.



KDE 5 güzel olmuş ama uygulamalardaki kararsızlık insanı bezdiriyor. Yok mudur çekiç gibi balyoz gibi masaüstü ortamı illa eski paketler ile Slackware mi kurup kullanmak gerek.  :(



Nvidia sadece Wayland destekleyeceğini açıklamıştı sanırım zamanla düşünceleri değişti.  :D
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #11 : 01 Nisan 2015 - 01:25:41 »
Gnome Shell 3.10 ile Nautilus'daki hata 3.14.2 aynen devam ediyor. Hatta bu hatadan Ubuntu ve Mint de nasibini alıyor. Ne alaka diyecek arkadaşlara cevabım: Gnome 3.10 sürümünü temel aldıklarından.

İsterlerse 50.000 değişiklik yaptılarını söylesinler GDM güncelledikten terminal ekranıyla baş başa kalırsam değişikliklerin bir önemi kalır mı ? Gnome Shell 3.8'den Gnome 3.10'a geçişte bu sorunu yaşadım. Adamlar harita uygulaması yapmış yer tespitini ve yön tespitini düzgün yapamıyor. Özellik istemiyorum sadece işini adam gibi yapsın yeter. Çivi çakacaksa sadece çivi çaksın OSX'in en sevdiğim taraflarından birisi bu; fazlasını sunmuyor ama sunulan şeyde olması gerektiği gibi çalışıyor.



Bir çoğu Vertex temayı kullanır. Hafızam yanıltmıyorsa adam Gnome temasına sinirlenerek kendi temasını yapmaya başlıyor ve Firefox, Chrome gibi uygulamaları da dahil ederek genel bir tema yapıyor. Bunun yanı sıra yazı motorunu ne zaman değiştirecekler merak ediyorum. OSX yazı motoru harika Linux tarafında da İnfinality var ama öntanımlı gelmediği için kurması uğraştırıcı olabiliyor.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #12 : 01 Nisan 2015 - 10:21:22 »
Aslında 3 aşağı 5 yukarı aynı fikirlere sahibiz. OSX'in sınırlı donanımlarla denemeler yapmasını buna rağmen hala hatalar çıkmasını biliyorum fakat demek istediğim bir fazlasını sunmak yerine varolanın daha iyi çalışmasını sağlamak için çabalamak. Geçtiğimiz ayın tamamına yakın sürede KDE 5 kullandım hata bildirim penceresi çıkınca hatayı raporla vs diyorum birkaç defa böyle olunca hata raporunu gönderdiğinden şüphelendiğim için raporlama işini biraz araştırıyım dedim. Halbuki raorlama süreci öyle olmuyormuş. 1 tane yazılım eksik yaparak raporlama olayını daha kolay getirseler iyi olmaz mıydı. Hatta sürecin daha da iyi olması için Mint gibi anket düzenle, topluluğa biraz kulak ver, forumlardan destek iste eminim ki bu şekilde çok daha güzel işler ortaya çıkacaktır. Simge ve tema tasarımı yapan birkaç kişiyle konuşup ortaklaşa birşeyler yapmayı dene.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #13 : 01 Nisan 2015 - 11:31:10 »
Aslinda mehmet abi kurup deneyince test surumuyle kararli surum arasinda cok da buyuk bir fark yok.

Plasma5 kararli depoda ama catir catir hata veriyor, kac defa yeniden kurduysam ayni. Hele gstreamer phonon ile yuklersen ses aygitlarini gormuyor. Vlc phonon ile kurarsan slkinti yok.

Hea birde eger sistemde gnome yuklu ise gstreamer phonon da duzgun calisiyor :/. Eksik ayar veya paketler bise var kafa karistiran.

Stabil gnome onceki surumde 3.12 di sanirim brasero plugins penceresi acilmiyordu ama adi stabil.



Benim kullandigim blender programi onuda hic testinge sokmadan ayni gun direk stabile ekliyorlar.



Arch linuxa ve diger linuxlara daha fazla daha duzgun hata bildirecek insan lazim bagista bulunamiyorum suan (zaten simdi msj geldi kart ekstresi 1139.2 tl hayir neden bukadar geldi bu ay oda ayri mesele hic birseyde alip etmedik :/... ) bari hata bildirimine basliyayim.

 Zaten server uygulamasi calistirmiyorum. Calistirsamda sanal pc uzerinden yaparim owncloud vb. Kisisel kullanim icin



Linux gecmisime bakinca 3-4 yil onceki linux ile suanki linux arasinda daglarca fark. Yerinde sayiklayan windowsla hic kiyaslamiyorum bile. Tek avantaji windowsun zamaninda tekel olmakti. Oda ortadan kalkiyo zaten.



Mac e gelince bluetoth bile anca kendi icinde calisiyor o derece dar bir donanim bogazinda. Buna stabillik gozuyle bakamiyorum. Donanimi insana uydurmak yerine insani donanima uyduruyorlar.



5 dolarlik Cay danlikta isirilmis elma etiketi var diye 100 dolar vericek insanlar var. Ayni concon kitle linuxa macin 10 da 1 kadar para akitsa isirilmis elmada pencerede tarih olur.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #14 : 01 Nisan 2015 - 15:40:23 »
Bir kişi kaç şekilde Linux dünayasına katkı sağlayabilir diye düşündüğümde 3 şekil aklıma geliyor.

-Yazılım

-Hata Bildirimi

-Bağış

Yazılımsal yönden herkes destek olamayabilir fakat yazılım yapan arkadaşlara hata bildirimi ve bağış ile herkes destek olabilir. Bağış bir şekilde hallolur ama hata bildirimi olayı için standart gerek ve tek havuz şart. Gnome üzerindeki hata dağıtıma malediliyor. Bunun yerine direk Gnome geliştiricilerine hata bildirimi kullanıcı tarafından yapılsa güzel olmaz mıydı. Aynı şey KDE içinde geçerli. Bilinirlik açısından 4-5 masaüstü ortamı var fakat hata kayıtları için 20 katı kadar dağıtımda hata bildirim merkezi var. *-look sitelerinde gönüllü simge ve tema tasarımı yapan kişiler var.



Aslında kaynak sıkıntısı yok ama öyle gösteriliyor. Varolan işgücünün farkında olmayan Linux dünyasının önde gelen isimleri KDE,Gnome, Ubuntu, Mint, OpenSuse, Debian ... geliştiricileri, yöneticileri biraz gözünü açsaydı şimdi bu satırları yazıyor olmazdım. Windows ve Apple kendince sürüm yayınlamadan önce teknik önizleme sürümleriyle fazlasıyla test ekibi edindi.



Yine dönüp dolaşıp aynı noktaya geldim: Merkeziyetçilik.



Kafamın almadığı nokta ise benim düşünebildiğimi geliştiriciler, yöneticiler düşünmüyor mu ?
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #15 : 02 Nisan 2015 - 11:50:25 »
Kaos`u denedikten sonra yukarıda bahsettiğim problemlerin kde den dolayı olmadığını anladım.



Kde de dolphin ve nerdeyse çoğu program kf5 e geçiş yapmış.

Dolphin 4.60 - KF5.7.0

Gwenview 5.0.0 pre - KF 5.7.0

Kget 2.95.0 - KF 5.7.0



Arch linux ta plasma5 üzerinde kget kurmak istediğimde plasma5 kaldırıp kde4 kurmak istemişti. sanırım arch linux kde5'e geçiş için pek aceleci olmak istemiyor kde 4 ile olan uyumu yüzünden sanırım plasma5 üzerinde hatalar ile karşılaşıyoruz, arch linuxda haklı haliyel kde ninde geçmişi pek temiz değil sürüm geçişleri için.



plasma 5 de gstream phonon'un neden ses aygıtlarını görmediğinide buldum, gstreamer phonon'un yanında hiç yoksa en azından gstreamer plugin lerinden good paketini kurmak gerekiyor.



kaos'ta varsayılan music player clementine geliyor o yüzden amarok şuan kuruluyor sisteme hemen onunda KF5'e geçiş yapıp yapmadığını yazıyım hemen.

şuan kuruldu amarok ve kde 4.14.5 kullanıyor.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #16 : 11 Nisan 2015 - 12:34:15 »
Bende Cheese ile ilgili bir hata alıyorum.
Alıntı
Error during camera setup: One or more needed GStreamer elements are missing: cluttervideosink.

Nette bazı çözümler buldum ama işe yaramadı. :(
Alıntı
sudo rm ~/.cache/gstreamer-1.0/registry.x86_64.bin

sudo rm ~/.cache/gstreamer-1.0

Çözümü bilen yazarsa sevirim aksi halde güncellemeleri beklemekten başka kalmadı. :(



Bu arada 3.16'daki bildirimler eskiye göre daha iyi olmuş. Yine de hatasız değil onlarında zamanla düzeltileceğini düşünüyorum; düzeltilmezse de bakmışsınız 3.18 sürümü yayınlamışlar. :) Genelde yaptıkları şey bu oluyor.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #17 : 11 Nisan 2015 - 16:52:27 »
yine kde denemesi yapiyorum hic olmazsa surum degisikliginde ayarlarda vs yerlerde supriz yapmiyor yada ben newbaby acemiyim ondan da olabilir. kde de birsey farkettim ve bu cok guzel.

hani benim monitorlerden bir tanesi kar tanesi monitorum uykudan uyanmakta slkinti cikartiyordu. kde de gecen uyku moduna girdi bilgisayar. Ciktiginda ise karsima monitor ayarlarini degistirmek istermisin diye bir soru geldi ve hic bir monitorum kapanmadi...

heaaa dedimki kendime demekki benim monitor kendini enerji icin kapattiginda gnome ayarlarindan benim monitoru temelli kapatiyor yoksa ne linux'ta nede ekrankartinda problem var varsa yoksa gnome zaten 3d maya da render alirkende abuk sabuk uyari mesaji veriyodu salla devam etsin diyince hic bir problem olmuyordu ama her seferinde ayni soruyu soruyor. gicik ediyor insani..   birde oyunlarda oyun acilirken alt+tab yapinca ayni soruyu opengl icinde soruyor.



gerci gnome'a hot plugin monitor destegi ilerde gelicekmis diye okudum bir yerlerde ama belki o da benim derdime care olur guzel olur..



suan plasma 5`i bi deniyorum gayet iyi gidiyor deniyeyim bi =D

fontlari dejavu olarak ayarladimi ve 1 punto kuculttumu harika gorunuyor.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

İleti: 126
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #18 : 11 Nisan 2015 - 19:05:19 »
Elementary Freya birkaç dakikaya yayınlanır. Beğenmezsem KDE5'li sıfırdan Arch kurulumu yapmayı düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

\"Celladına aşık olmuşsa bir millet,

İster ezan ister çan dinlet.

İtiraz etmiyorsa sürü gibi millet,

Müstehaktır ona her türlü zillet.\"
Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #19 : 11 Nisan 2015 - 22:01:00 »
hocam mutlaka monitorunun dpi'ni kontrol etmeyi unutma xfce bile kursan 3-4 saattir ugrasiyorum ben. libreoffice de bos bir a4 sayfasi acip elimde de a4 kagidi ekranlara yapistirip yapistirip boyut olcuyorum. cok farkediyor ekrandaki yazi fontlari kendine geldi.

benim 2 monitor

27" 82 dpi

23" 96 dpi

oldugundan oturu ikisine farkli dpi uygulaya calistiysamda basaramadim. olduysada xinerama illetine bulasmam gerekti xfce aciliyo ama ne kde ne de gnome ikiside acilmiyor.

eger basardiysamda ki bundan benim haberim olmayabilir. libreoffice monitorden monitore gecerken dpi degistirmiyordur 1. monitorun dpi'ni kullaniyordur. gerci yinede sadece xfce acilacagi icin pekte bir basari sayilmaz.



dpi olayini xfce uzerinde hic oturum ac kapa yapmadan cok rahat deniyebilrisiniz. varsayilan olarak 96 geliyo buda 1920x1080 de 23" monitor demek oluyor.

dpi hesaplamak icin http://http://pxcalc.com/ sonuclar kusuratli geliyor yuvarlamak lazim sadece biraz.



http://docs.xfce.org/_media/xfce/xfce4-settings/appearance-fonts.png" alt="" class="bbc_img" />
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »

Newbie İleti: 267 *
Re: Gnome 3.16
« Yanıtla #20 : 11 Nisan 2015 - 22:16:06 »
vaybe gnome-tweak-tool uzerinde font scale de 0.86 ya getirdim. meger ben hic gnome kullanmamisim. o koskoca yazilar gitti yerine kibar yazilar geldi...
« Son Düzenleme: 01 Ocak 1970 - 02:00:00 Gönderen: Guest »