Arch Linux Türkiye Forum

ARCH LINUX YARDIM VE DESTEK => Çekirdek, Donanım => Konuyu başlatan: hsngrms - 17 Ekim 2012 - 22:50:12

Başlık: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 17 Ekim 2012 - 22:50:12
Uzun zamandır böyle bir problem yaşamıyordum zaten 2012.09 kalıbı ile yeni kurulum yaptığım için yaşamayacağımı düşünüyordum. Fakat umduğum gibi gitmedi işler, bugün bilgisayar 2 defa dondu. Farklı olanın ne olduğunu düşündüm ve Logitech M305 kablosuz fareyi tekrar kullanmaya başlamam son zamanlardaki tek değişiklikti aslında. Geri dönüp düşündüğüm zaman touchpad veya diğer fareyi kullanırken bu sorunu yaşadığımı hiç hatırlamıyorum.



Bu arada hatayı tespit edip durumu %100 netleştirebilir miyim diye log dosyalarına baktım ve belirli bir tarihte tıkandıklarını gördüm. Sanırım systemd bu konuda biraz geri kalmış anlaşılan (tabi eğer onunla alakalı ise durum) önceden mesela errors.log tıkandığı zaman errors.log.1 dosyasına geçiyordu.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 17 Ekim 2012 - 23:39:39
A4 tech kablosuz faremde de aynı sorun oldu. Bende pil kaynaklı sandım fakat değiştirdiğimde de düzelme olmadı. Demek sadece benim sisteme özgü değilmiş.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 18 Ekim 2012 - 05:23:11
Bu kablosuz fareler pil ömrünü uzatmak için kendisini askıya alıyorlar ve hareket ettirince tekrar uyanıyorlar. Sanırım bu kısımda bir sıkıntı oluyor. Askıya alma ama ardından geri uyandıramama gibi bir durum söz konusu sanırım fakat klavyeyi nasıl etkiliyorda onu kullanamıyorum donduğunda bilmiyorum.



Başlarda flash ile veya tarayıcıda çok sekme açılınca oluyor sanıyordum fakat bir defa Linux Mint Türkiyede'yken tek sekme açıktı ve donmuştu. Yani flash veya çok sekme ile alakası olmadığını da anladım.



Aslında bunu geliştiricilere iletmek lazım ama test edilmesi çok zor olacaktır çünkü nadiren olan bir olay ve olduğu zaman hata kayıtlarına erişmek mümkün değil.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: proton - 18 Ekim 2012 - 12:17:59
@hsngrms sistem donduğunda fare usb adaptorünü söküp tekrar takmak işe yarayabilir. Eski xorg sürümlerinde kablolu usb fare zaman zaman takılıyordu sistem açıldığında bu şekilde düzeliyordu.



Log konusuna gelince journalctl -b parametresi kullanıldığında sistem açılışından itibaren tüm olayları listeliyor.

Sistem kilitlenip yeniden başlatma durumunda önceki kayıtlara bakmak için -b parametresini kullanmadan komutu vermeniz yeterlidir.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 26 Ocak 2013 - 18:20:38
@hsngrms bu problemle ilgili bir gelişme var mı ? Benim fare de hala kasma ve donma sorunu var.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: xxx3 - 27 Ocak 2013 - 03:12:35
İlginçtir bende de m505 var ve sadece gnome masaüstünde donma yapıyordu fakat şimdi Xfce kullanıyorum bir sıkıntım kalmadı acaba masaüstü kaynaklı bir problem mi ?
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 27 Ocak 2013 - 03:41:06
Problemle ilgili gelişme var gibi. Bu donmalar geçti gibi olmuştu şimdi yine oldu. Dizüstü bilgisayarın teknik servisi ne diyecek diye canlı destekte sordum dikkatimi hiç vermediğim o noktadan sorun sordu hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz dedi, düşündüm sistem donduğunda hep Firefox açıktı özellikle çok sekme açık olduğunda donabiliyor.



Tabi alışkanlıklardan ötürü teknik desteğin istediğini yapıp denemek için bir süre farklı tarayıcı kullanamadım hemen geri döndüm Firefoxa. Fakat bu aralar gelen güncellemeler ile birşeyler düzelmiş olabilir çünkü yine Firefox ve kablosuz fare ikilisi sıkıntı yaptı ama bu defa sistem donmadı sadece fare kilitlendi, @proton'un dediği gibi oldu yani (ilk defa) nano alıcıyı çıkarıp takınca da düzeldi.



Özetle ben anlam veremiyorum neden olduğuna, Openbox, KDE, internette, oyunda vs. farketmiyor olacaksa oluyor...
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 27 Ocak 2013 - 10:46:45
Systemd güncellemesinden sonra başladı sanki....
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 27 Ocak 2013 - 13:45:30
ArchBang'de de oluyordu diye kalmış aklımda. O zaman systemd yoktu. Bana Arch'tan çok kullandığım dizüstüyle alakalı gibi geliyor artık. RAM mi çok dandik acaba. :)
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 27 Ocak 2013 - 22:10:51
Bende önceden yoktu sonradan ortaya çıktı yalnız... Çok sinir bozucu yahu.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 27 Ocak 2013 - 23:02:38
Sende tahmin ettiğimden daha sık oluyor galiba, aslında imkan olsa bazı donanımlar mesela RAM, HDD değiştirilip denense sebep bulunabilir. Nitekim ben HDD'yi değiştirdim ve SSD kullanıcısı olarak sorunun diskte olmadığına eminim. Şuan RAM'den şüpheleniyorum, eğer fırsat olurda 2 ve 4 G RAM alabilirsem deneyeceğim ama önce ekrandaki ölü piksellerden dolayı bir servise gidecek makina.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 27 Ocak 2013 - 23:05:04
Ubuntu, Windows, Debian'da sorun  olmuyor. Sadece Arch'ta. O da ara sıra ama sinir bozucu.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: cumali - 27 Ocak 2013 - 23:28:20
@TahaKaradeniz, sizin Manjaro Linuxu denediginizi biliyorum. Aynı sorunu Manjaro üzerinde de yaşadınmı? Bunu neden sordum. Diger Linux dağıtımlarında sorun olmuyorda sadece Arch üzerinde yaşıyorsanız aklıma yapılandırma ayarları geliyor.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 27 Ocak 2013 - 23:52:10
Ne yazık ki. Manjaro'da da var. Bridge ve Arch'ta da...
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 28 Ocak 2013 - 00:26:11
Aslında bunun için Arch Linux Bug Tracker'a kayıt girmek lazım, sonuçta birden fazla kişi problemi yaşıyoruz ve ikimizde de ara sıra, sebep de belirleyemedik. Aynı bilgisayarı kullandığımızı da sanmıyorum.



Evet evet, kayıt açmak lazım. Ekran değişiminden gelince bilgisayar bu konuyla ilgileneceğim.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 28 Ocak 2013 - 01:28:15
Bilgi olsun diye ekleyeyim. Benim notebook asus  n53jq sx226 . Fare ise a4tech
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 28 Ocak 2013 - 01:45:52
Kayıt açacağım zaman daha fazlasına ihtiyacımız olur muhtemelen. Bu konu üzerinden haberleşiriz.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 28 Ocak 2013 - 12:13:12
Tamamdır. Sağolun.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 31 Ocak 2013 - 23:35:51
Şuan bu sayfayı inceliyorum.

http://https://wiki.archlinux.org/index.php/Reporting_Bug_Guidelines
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 01 Şubat 2013 - 22:31:27
Var mı gelişme ?
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 02 Şubat 2013 - 02:22:01
Benzeri bir hata kaydı bulamadım sıfırdan açmak lazım üye oldum az önce, hangi çıktılar lazım olur biraz bakıyorum. lspci kesin, dmesg içeren bir komut kesin, journalctl belki olabilir, ama donma rastgele zamanlarda olunca ve donduğunda çıktı alamayınca sıkıntı oluyor işte.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 02 Şubat 2013 - 12:09:24
Forumlarda bunla ilgili bilgi yoktu değil mi?
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 02 Şubat 2013 - 12:30:05
Benzer konular var aslında ama hep farklı bir yerlere bağlamışlar, kimisi Nvidia üzerine yoğunlaşmış, kimisi networkmanager yüzünden demiş vs.



Hiç müzik çalarken donduğu oldu mu? Benim başıma gelmedi, söylediklerine göre 2-3 saniyelik bir kısımda takılıyormuş ve sürekli tekrar ediyormuş. Doğru mudur?



Bu arada en son ne zaman donma oldu? Ben servisten aldıktan sonra sistemi güncelledim epey güncelleme vardı, ondan sonra saatlerce açık kaldıktan sonra tekrar kullanıma geçsem dahi donmadı ama adı üstünde "random" işte olacaksa da ne zaman olacağı belli değil. :)



HP bilgisayarda sorun yaşayıp servise gönderdiğini servis klavyeyi değiştirince sorunun çözüldüğünü yazan bile var.
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: TahaKaradeniz - 02 Şubat 2013 - 12:37:30
Benimki müzikçalarla alakalı değil. Dediğin gibi random. :) Bir süredir bende de olmuyor. Kestiremiyorum ki ne zaman olacak diye...
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 02 Şubat 2013 - 13:00:35
Müzikçalar ile alakalı olmadığı kesin ama sürekli müzik dinliyor demek ki o arkadaş, yoksa denk getirmek zor. :)



Aşağıdaki komutu verip oluşan dosyanın içeriğini ompldr'a ya da herhangi bir paste sitesine yükleyerek paylaşabilir misin? Bir göz atayım bakalım. Sen de benim çıktılara bakabilirsin, ortak bir nokta/hata yakalarsan değerlendiririz.
Kod: [Seç]
lspci >> outputs.txt && lsusb >> outputs.txt && journalctl >> outputs.txt && dmesg >> outputs.txt
http://https://gist.github.com/raw/4696880/ea57c80d1c916cf70e303d599310d577f9627d3b/outputs.txt

Bende en çok hata kaydı kablosuz ağ ve pulseaudio nedeniyle girilmiş. Acaba bunlar çok yoğunlaşınca log basarken donuyor mu sistem...



Bu arada bir konu buldum, sebebini bulmak isteyen hırslı bir arkadaşın denemediği şey kalmamış, xorg'u iptal etmiş sürücüleri iptal etmiş vs. her şekilde ağır yük altında denemiş. Biz de böyle bir işe girebiliriz. Mesela sen bu A4 tech fareyi kullanmadığın zaman donuyor muydu hiç?



Bu arada servisten aldığımdan beri touchpadi kullanıyorum ondan mı donmuyor acaba. :)
Başlık: Re: Logitech M305'in sebep olduğunu düşündüğüm donma sorunu
Gönderen: hsngrms - 05 Şubat 2013 - 15:05:06
Yukarıdaki mesaja ek olarak, VideoDownload Helper eklentisini kullanıyor musun?